2015-03-23

Mini Eurotripas. Porto. 2 diena

Ola!

Šeštadienio rytas prasidėjo su virpuliu širdyje, bet veiduose šypsenos. Taip jau nutinka, kai sutinki daryti tai, ko niekad nesi daręs, bet išbandyti įdomu ir nežinai ko tikėtis :)) Saulė šviečia. Kaip vietiniai sakė, buvo pirmas toks geras ir šiltas savaitgalis po žiemos. Vuhu! Mums pasisekė. Papusryčiavusios susitikome su Jovita. Ir visos kartu nuėjome prie automobilio, kuriame laukė Jonas. 20 min kelionė automobiliu ir mes jau vietoje. Prie vandenyno. Atlanto vandenyno. Tai jau antras mano susitikimas su Juo. Pirmą kartą buvau prie Atlanto Ispanijoje - Cadiz mieste.
Mokėmės kitame mieste - Matosinhos. Ir tai ne didžiausias žvejų tinklas
O ką galima veikti prie vandenyno Portugalijoje? Žinoma, išbandyti surfinimą. 10 val. ryte buvo paskirtas susitikimas su mūsų treneriu. Jis portugališkai vėlavo, o mes kantriai laukėme savo išbandymų meto. Vėjas didžiulis, bangos didžiulės, bet tokių bangų ir reikia, norint kažką pramokti. Po kelių skambučių treneriui, pagaliau sulaukėme. Nuėjome prie autobusiuko, paskirstė kombinezonus, persirengėme ir į trasą su savo pasirinktomis lentomis. O jos nėra tokios lengvos kaip atrodo! Kadangi buvome be surfinimo batų, tik palietus vandenį pajutome, kad vanduo vis gi dar šaltas, po kelių minučių net ledinis pasidarė. O po to pripranti ir nebejauti. Tik neaišku ko, ar kojų, ar kad vanduo ledinis :D Pasidėjome lentas prie kranto, padarėme kelių minučių apšilimą ir einame mokytis. Viskas. Kelio atgal nebėra. Nors jo jau anksčiau nebebuvo, kai tik užsidėjome aprangą. Gauname trumpą instruktažą. Pirmas žingsnis - atsigulęs ant lentos irkluojiesi rankomis, kad įgautum pagreitį. Antras žingsnis - pajutęs bangą, rankomis keli viršutinę kūno dalį, taip išriesdamas nugarą ir pakeli galvą (beveik kaip kobros padėtis jogoje) ir trečias žingsnis - remdamasis rankomis į lentą, šoki su kojomis ant lentos ir skrieji.
Pirmas žingsnis krante
Žodžiu taip, plauki plauki, pajauti bangą, vienas du, stojiesi ir sliuogi ta banga. Paprasta teorija. Juk per filmus taip paprastai ten viskas darosi :D Ne daugiau nei po 5 min mokymosi brendame jau į vandenį. Išbandyti viską praktiškai. Su praktika buvo kiek sudėtingiau. Nemeluojant, visai sunku. Bet iš pirmo karto niekas daug ir nesitiki. Pritrūko man to vikrumo. Bet buvo smagu pasitaškyti bangose ir prigerti daug sūraus vandens. Beje, kaip sakė treneris, vandens temperatūra buvo +15, visai kaip Baltijos jūra vidury vasaros. Kadangi Jovita jau mokėsi antrą kartą, tai jai labai sakyčiau nemažai pavyko pasimėgauti tuo sliuogimu, tuo tarpu man, pavyko tik kartą ir tai tik su trenerio pagalba, kai jis pastūmė mane reikiamu laiku su banga (matomai per mažai pastangų įdėdavau, kad išvystyti reikiamą pagreitį). Beet laimės kiek buvo! :D Treneris visus mūsų bandymus filmavo, kadrų daug juokingų, tačiau į internetą nėra ko viešinti. Kitą kartą, jei pavyks daugiau, būtinai įdėsiu :) Bet tas kitas kartas turbūt bus negreit, nes bent manęs neužkabino šis sportas. Pabandyt pabandžiau, pliusiuką užsidėjau ir gana šiam kartui.
Jau po maždaug pusantros valandos intensyvių bandymų nebeturėjau jėgų šokinėti aš ant tos lentos, todėl čilinau taip, atsiguliau ant lentos ir atsisukau į vandenyno pusę ir siūbuoja mane tos bangos. Geera! Neilgai trukus nusprendėme, kad šiam kartui gana. Šypsenos dar ilgai nedingo iš lūpų. Už šią atrakciją sumokėjome po 20 Eur. Bet verta :)
Metų atrakcija užskaityta! Kovo mėn. maudėmės Atlanto vandenyne! 
Išsimaudėme po dušu paplūdimio kavinėje ir iškeliavome ragauti garsiųjų Porto Francesinha sumuštinių. Restoranėlis čia pat, ant paplūdimio kranto. Ir vienintelis toks aukštas pastatas šalia mūsų. Visi teigia, kad čia šiuos sumuštinius gamina geriausiai. Pabandysim :) Po intensyvaus ryto buvome ištroškusios, tad iš karto užsisakėme vietinio alaus ir tradicinio sumuštinio su vidutiniškai keptu kiaušiniu ant viršaus. Galima užsisakyti ir be jo, kaip kad padarė Jovita.
Vaizdas iš restoranėlio
Grožimės vandenyno panorama, ragaujame alaus. Aišku, čia vietiniai alaus negeria tiek kiek vyno, todėl jis ne toks geras, kaip Lietuvoje, tačiau tuo metu labai tiko. Portugalijoje dominuoja dvi alaus daryklos. Porto mieste - Super Bock, Lisabonoje - Sagres. Ir mieste galima iš karto atskirti iš kurio miesto yra gyventojas (aišku, jei tai ne turistas).
Porto mieste - Super Bock, Lisabonoje - Sagres. Skonio skirtumų nepastebėjome :)
Neilgai trukus atkeliavo ir mūsų garuojantys sumuštiniai. Tai tradicinis Porto sumuštinis su mėsa. Ir tik Porto mieste jį gali paragauti. Mėsa gali būti jautiena, kiauliena ar kokia kita. Žodžiu, mėsavalgiams tikras gardėsis. Sumuštinis patiekiamas su daug sūrio ir daug aštraus padažo. Ir žinoma viršuje vidutiniškai keptas kiaušinis. Ir dar šalia atneša bulvyčių. Daug. Padažas prie sumuštinių skanus tol, kol šiltas. Todėl jei nespėjate suvalgyti, geriausia būtų užsisakyti padažo papildomai, kaip kad padarėme mes.
Buvo merginų, kurios neįveikė vieno sumuštinio :D bet nieko, vidury kelionės skrandukai prasitampė ir tilpo viskas ką duodavo.
Francesinha sumuštinis ir alaus 0,3l - 12,50 Eur
Sočios ir laimingos nusprendėme pasivaikščioti promenada. Pagaliau šilta! Nuo saulės kremu buvome pasitepusios tik ryte prieš maudynes, todėl grįžome šiek tiek padegusios.
Promenada
Promenada dar neparuošta sezonui, daug šiukšlių, išlaužytos takelio lentos, išvartytos šiukšlinės 
Taip besidalindamos ryto įspūdžiais nuėjome kažkur apie 3 km. Ir sustojome kavinukėje, nes nebuvome pasiėmusios vandens. Visą pusdienį be jo. Po tokio sporto! Kavinukė beveik ant jūros kranto, žmonių daug, niekas ilgai nepriėjo prie mūsų. Bet gal ir gerai, tuo tarpu sugalvojome, kad dar norime ir ledų. Nepamenu ledų pavadinimo, tik tiek kad buvo labai skanu!
Vanduo ir ledai mums kainavo po 3,50 Eur
Vaizdas iš kavinukės
Ant saulutės šildytis buvo tikrai gera. Tik vakarėjant pradėjo kilti vėjas, todėl nusprendėme kilti iš savo vietų ir judėti tolyn. O kai vėjas didžiulis, geriausia vieta įamžinti geras nuotraukas yra prie Porto švyturio. Nuvykome ten su automobiliu. Ir iš ties, ilgai stebėjome, kaip bangos atsimuša į molą. Merginos net sušlapo nuo netikėtos bangos :D
Žvejys pagavo bangą
Pagavus norimą kadrą, iškeliavome namo. Susidėliojome vakaro planus ir nusprendėme šiek tiek nusnausti. Ai, dar prieš tai rezervavome bilietus namo. Kaip ir rašiau anksčiau. Tai buvo šiokia tokia problema, kai vidury atostogų dar turi atsiminti, kad neturi grįžimo bilietų. Vėl sėdėsim visos kartu. Vietų rezervavimo sistema kol kas puikiai veikia. Kiek girdėjau, jau ir Wizz Air tą patį padarė (su vietos rezervavimu).
Vakarienei pasirinkome, tiksliau parinko už mus ir mes pritarėme, kad eisime ragauti vietinių tapų (tai mažų porcijų užkandžiai, labai populiarūs pietuose). Buvo dar vienas pasiūlymas vykti valgyti ką tik pagautos žuvies iš Atlanto, bet kadangi ką tik buvome grįžusios iš Indijos, čia jos atsisakėme. Skonis turbūt būtų buvęs tas pats, tik kaina čia trigubai didesnė. Stalas lūžo nuo tapų įvairovės, bet skaniausia vis gi buvo keptos datulės su serano kumpiu. Mmm! Reikės kada pabandyti išsikepti namuose. Vakaro gėrimas - balta sangria. Dar Lietuvoje neteko ragauti ir net matyti tokios. Tad labai buvo įdomu išbandyti. Skonis tikrai nustebino, ji kiek gaivesnė ir lengvesnė.
Šeštadienio vakarais visas jaunimas išlanda į gatves. Juk tai pirmasis geras ir šiltas savaitgalis čia! Šokiai prasideda tik nuo 2 val. nakties, bet kavinėse jų jau pilna nuo vakaro. Ribeiros rajonas garsėja daugybe barų nei naktinių klubų. Užsukome pasivaikščioti ir mes čia. Prie upės įsikūręs Ribeiros rajonas žavus tradiciniais plytelėmis puoštais namukai. Žmonės kalba, jog Ribeira yra Porto siela. Kadaise spalvingoji Ribeira buvo svarbiausias miesto prekybos rajonas, krantinėje buvo įsikūrę dokai, iki čia atplaukdavo prekybiniai laivai.
Potvynių žymėjimas
Dom Luis tiltas naktį
Pakeliui namo užsukome į vieną iš keisčiausių man matytų barų - Galeria de Paris. Dienos metu, tai kavinukė, o maždaug nuo 11 val. vakaro, visi staliukai yra nurenkami, ateina didžėjus, ir prasideda šokiai. O baras keistas tuom, kad jame eksponuojami visokie sendaikčiai: lėlės, svarstyklės, telefonai, siuvimo mašinos ir t.t. Stovi ir stebi aplanką, jautiesi, kaip muziejuje, o tai kada šokti? Ir dar tas automobilis įmontuotas ant sienos...
Keisčiausias baras - Galeria de Paris
Portugalijoje labai populiarus Capirinha kokteilis, tai stiprus, tonizuojantis kokteilis atkeliavęs iš Brazilijos. Paragavus jo gurkšnelį, nesusidariau teigiamo įspūdžio. Vis gi Ispanijoje ragautas Mojito kokteilis, dar neturi niekam lygių :)
Kadangi mūsų traukinys į Lisaboną išvyksta šiek tiek po 6 val. ryto, nusprendėme ilgai nebevakaroti. Nors eidamos po 1 val. nakties, supratome, kad tikrai veiksmas čia tik prasideda.
Grįžusios atidavėme buto raktus Jovitai, atsisveikinome iki ketvirtadienio ir išėjome miegoti. Nors nedaug, bet kažkiek pamiegoti reikia.

Per šia dieną nuėjome tikrai mažai, maždaug apie 6 km. Tačiau surfinimas prisidėjo prie nuvargimo. Išleidome kiekviena po 53 Eur.

Ryt į Lisaboną, jėėj!

Iki,
Inga

0 komentarai (-ų) :

Rašyti komentarą