2015-03-21

Mini Eurotripas. Paryžius. 2 diena

Bonjour!

Kadangi viešbutyje pusryčių nebuvome užsisakiusios, kai tik susiruošėme, užsidėjome didžiules kuprines ant pečių (sakiau, kad mes tik su rankiniu bagažu visas 10 dienų? :)) ir kol dar nepiktos iškeliavome ieškoti kavinukės kur duoda skanius Prancūziškus ragelius arba kitaip - kruasanus. Išėjome iš viešbučio ir ėjome Noterdamo link. Kepyklėlių daug, bet kad dar ir kavos tuo pačiu būtų, mažai. Bent jau ten kur ėjome. Kuo arčiau centro, tuo daugiau pasirinkimo. Normalu manau :) Išsirinkome vieną visai neblogą. Atsisėdome. Užsisakėme. Ir stebime aplinką. Kažkas čia ne taip, visi vietiniai stovi prie baro ir neina sėstis prie staliuko. Dar pajuokavau, ko jie čia stovi, ar dirbti nereikia? ar jie čia tuoj atsigeria ir išbėga? kad net nėra laiko prisėsti. O čia pasirodo viskas paaiškinama. Kaip vėliau gidas papasakojo, kad užsisakant prie baro yra bent 50% pigiau. Paryžiuje ir taip viskas labai brangu, o mes dar tokių triukų nežinom. Žinosim kitam kartui :))
Kava su kruasanu - 6,80 Eur
Aišku, kas tas vienas kruasanas man pusryčiams, net nepajutau, kaip suvalgiau :) Bet buvo puiki ryto pradžia. Pakeliui užsukome į dar vieną kepyklėlę ragelių papildymo. Ir dar makaronsų (migdoliniai sausainukai) prigriebėm.
Taip besidžiaugdamos saule priėjome Panteoną. Deja, bet jis turėjo atsidaryti tik nuo 10 val. ryto, o mes turėjome jau kitų planų, todėl į vidų nebeėjome.
Panteonas - vėlyvojo klasicizmo architektūros paminklas Paryžiuje, kairiajame Senos krante, Lotynų kvartale įrengtas pagal Romos panteono pavyzdį. Panteono kriptoje palaidoti žymūs Prancūzijos visuomenės, kultūros ir mokslo veikėjai, tarp kurių Viktoras Hugo, Aleksandras Diuma, Ž. Ruso, P. Kiuri ir kiti.

Dešinėje Panteonas
Aikštėje suvalgėme savo ragelius (šį kartą valgėme kiekviena skirtingo skonio), makaronsus (6 skirtingų skonių, mmm, tirpo burnoje!) ir iškeliavome link Noterdamo katedros arba kitaip, Paryžiaus Dievo motinos katedros.
Macarons - migdolinis skanėtas
Turėjome šiek tiek laiko apžiūrėti katedrą, bet ne per daug, kad galėtume į ją patekti, o tuo labiau užkilti į jos viršų. Žmonių čia buvo kiek daugiau nei prie Eifelio. Gal dėl to, kad buvo šiltas šeštadienio rytas? Manykim taip.

11 val. ryte turėjo prasidėti mūsų nemokama ekskursija su gidu. Taaip, nemokama! Taaip, Paryžiuje! Gal pamenat, pasakojom apie šias ekskursijas, kai buvom su broliu Izraelyje. Tai va. Mums labai pasisekė, ir išbandėm šioje kelionėje kiekvienoje šalyje po ekskursiją. Labai gera idėja, kai darbas įvertinamas arbatpinigiais. Čia jų puslapis: http://www.neweuropetours.eu/ Tikrai verta išbandyti!
Saint - Michel fontanas
Susirinko mūsų nemažas būrelis prie Saint - Michel fontano. Angliškai ir ispaniškai kalbantys žmonės buvo padalinti į dvi komandas. Pasidarėme bendrą kolektyvo nuotrauką, bet deja, internete jos nepavyko surasti. Ir ekskursija prasidėjo. Kiek prisiminėm, tiek pasižymėjom, bet tikrai buvo viena iš įdomiausių turėtų ekskursijų.

Susitikimo vieta Saint Michel fontanas - lotynų rajono pradžia. Tai studentų ir intelektualų, mokslo įstaigų ir knygynų rajonas. Čia įsikūręs vienas seniausių universitetų Europoje - Sorbona.

Kita stotelė - Noterdamo katedra. Žinojome, kad ekskursijos metu, neturėsime daug laiko prie šios katedros, todėl buvome užsukusios čia iš ryto. Į pačią katedrą įėjimas yra nemokamas, tačiau, kaip ir rašiau, dėl žmonių kiekio į vidų jau nebespėjome. Dar geresnis vaizdas atsiveria nuo pačios katedros stogo (suaugusiam pakilti kainuoja 9 Eur, jaunimui iki 26m. - nemokamai). Paryžiaus Dievo Motinos katedra iškilo vietoj senosios bazilikos, kuri, kaip ir daugelis kitų krikščionybės paminklų, buvo pastatyta galų-romėnų šventyklos vietoje.
Noterdamo katedra
Ar žinote, kas išsaugojo šią katedrą nuo skaudžios netekties, jos nugriovimo? Taip! Tai Viktoras Hugo su savo romanu Paryžiaus Katedra (1831 m.) Romano veiksmas - sudėtinga meilės istorija - vyksta 1485 m. Paryžiaus katedroje ir jos apylinkėse. Romanas buvo toks populiarus ir paskatino Prancūzijos architektūrinių paminklų bei gotikos išsaugojimo judėjimus, taip pat ir pačios katedros išsaugojimą. Nors autoriaus pagrindinis ketinimas, manoma, buvo atkreipti dėmesį į Paryžiaus katedrą, knygoje apjungiamos kelios tematikos - pagrindinių veikėjų gyvenimo ir meilės istorijos, dvasiniai išgyvenimai, kultūrinės, dorovinės, socialinės, religinės to laikotarpio normos, istoriniai aspektai.
Būtent šioje katedroje buvo karūnuotas Napoleonas Bonapartas. Tiksliau jis save karūnavo pats.
Prieš jį buvo visi karūnuojami taip: priklaupiant ant kelių, pabučiuojant Popiežiaus ranką ir tada Popiežius uždėdavo karūną. Napoleonas paėmė karūną iš Popiežiaus rankų ir užsidėjo ją pats, taip parodydamas savo galią.

Paryžiuje iš viso yra 38 tiltai. Bet būtent šis, Pont Neuf ,yra vienas iš svarbiausių:
Jis yra ilgiausias ir seniausias tiltas padarytas iš akmens. Oficialiai šis tiltas atidarytas 1607 m. Tiltas tapo pirmasis ant kurio nebuvo pastatyti jokie namai, tik buvo nutiesti šaligatviai. 

Paryžiaus miestą įkūrė galų gentis 250-247 metais prieš mūsų erą Senos saloje (kuri dabar vadinama Ile de la Cite), į kurią veda tiltas Pont Neuf, yra pastatyta Noterdamo katedra ir yra skulptūra Henrikui IV, taip pat žinomam kaip Gerojo karaliaus Henriko vardu. Tai karalius, kuris visada šypsojosi ir patiko gyventojams. 
Henrikas IV - Prancūzijos šypsena
Kai žiūrėdavau į skulptūras, niekad nebuvau susimąsčiusi, apie tai, kad žirgas daug ką gali pasakyti apie jų karius ir kaip jie žuvo mūšyje. Gidas davė peno pamąstymams :)) Taigi, pasidalinsiu ir su jumis:

  • Žirgas stovintis ant visų kojų, reiškia žmogus mirė sava mirtimi.
  • Žirgas stovintis su viena priekine pakelta koja, reiškia, kad žmogus kovojo mūšyje, bet mirė namuose.
  • Žirgas, kai stovi piestu, abi pakeltos priekinės kojos, reiškia, kad žmogus mirė kovodamas mūšyje.
  • Žirgas pakeltas dviem kojom, viena priekyje, kita gale, reiškia, kad žmogus buvo nužudytas.
Tai kokia buvo Henriko IV mirtis?

Kita stotelė - Luvras. Luvras buvo pastatytas kaip karinė bazė, po to buvo Prancūzijos karalių rūmai Paryžiaus centre tarp dešiniojo Senos kranto ir Rue de Rivoli. Šiuo metu tai vienas žymiausių pasaulio muziejų. Muziejuje eksponuojami beveik 35000 eksponatų, pradedant priešistore ir baigiant XIX amžiumi, 60600 kvadratinių metrų erdvėje. Pagal populiarumą Mona Liza yra pirmaujantis Luvro meno kūrinys, po to seka - Milo Veneros skulptūros, ir galiausiai - piramidė.

Mona Liza - žymiausias Leonardo da Vinčio paveikslas, vienas iš pačių žymiausių apskritai Vakarų kultūroje. Į šį paveikslą pažiūrėti atvyksta vidutiniškai apie 6 mln. žmonių per metus ir sugaišta prie jo maždaug po 15 s. Ir didžioji dauguma nusivilia. Kodėl toks žinomas meno kūrinys nuvilia žmones? O gi todėl, kad jis labai labai mažas - 77x53 cm. O žymiausias jis tapo tik dėl įvykdyto pagrobimo 1911 m. Verta pasiskaityti šią smagią istoriją :)

Į Luvro vidų nėjome, Džokontos nematėme, bet pastovėjome šalia kito populiaraus meno kūrinio - piramidės. XX a. pabaigoje, didėjant lankytojų skaičiui, egzistuojantis muziejaus įėjimas nebegalėjo talpinti visų norinčių ir tapo kliūtimi patekti į muziejų. 1986 m. architektas sukūrė naują požeminį įėjimą į muziejų, kurį uždengė taisyklingos piramidės formos kupolu. Naujas įėjimas atidarytas 1989 m. Didžiosios piramidės aukštis 20,6 metrai. Ir ji sudaryta iš 666 dalių.
Kadangi ekskursija turėjo trukti 3 val., po Luvro padarėme 30 min. pertrauką. Nuvedė mus į kavinių gatvę ir leido rinktis, kam kas prie širdies.
Dar šiek tiek keistenybių iš Prancūzijos karalių gyvenimo: pirmuose aukštuose gyvendavo ponai, o viršutiniuose - vargšai. Nuotraukoje matyti išlikę didesni langai, rodo, kad anksčiau čia gyveno turtingieji.

Pailsėję ir pasistiprinę keliavome toliau link Tiuiliri sodų. Jie yra įsikūrę tarp Luvro ir Santarvės aikštės ir žavi savo jaukiomis alėjomis, dekoratyviniais tvenkiniais, autentiškomis bei moderniomis skulptūromis. Eidami parku galite sekti Marijos Antuanetės pėdomis ir pamatyti, kur Napoleonas pastatė savo Triumfo arką.
Ir kaip gi be pasakojimo apie Eifelio bokšto istoriją? Eifelio bokštas vienas iš labiausiai lankomų objektų visoje planetoje, žinomiausias Paryžiaus ir Prancūzijos simbolis, pastatytas 1889 m. Gustavo Eifelio ant Senos upės kranto. Bokštas buvo statomas 1889 m. rengtai Pasaulinei parodai. Iki 1931 m. buvo aukščiausias pasaulio statinys (301 m.) Giedromis dienomis iš apžvalgos aikštelių atsiveria 60 km panorama. Vis gi statinys buvo projektuotas ir pastatytas ribotam laikui - 20 metų, po to jis turėjo būti nugriautas, nes gadino miesto vaizdą. Ką Gustavas Eifelis sugalvojo, kad išsaugoti savo kūrinį? Gyvendamas pačioje Eifelio bokšto viršūnėje jam gimė idėja - reikia rasti ryšį su Amerika. Jis pritvirtino antenas, kurios ir išgelbėjo bokštą nuo sugriovimo. Su antenomis jo aukštis siekia - 320 m.
Santarvės aikštė (Place de la Concorde) - tai viena iš žymiausių aikščių Paryžiuje. XVIII a. pabaigoje Place de la Concorde aikštėje, pavadintoje Revoliucijos vardu, stovėjo giljotina. Jos pagalba buvo nužudyta apie 3500 žmonių. tarp jų: Liudvikas XVI, Marija Antuanetė ir kiti žymūs to meto žmonės. Prireikė net 10 metų, kad aikštė išsivalytų nuo kraujo. Žirgai, užuosdami kraujo kvapą nuo 500 metrų nebejodavo aikštės link. Vėliau aikštė pervadinta Santarvės vardu.
Centre esantį 3300 metų senumo rausvo granito obeliską, 1831 m. Prancūzijai padovanojo Egipto vicekaralius Muchamedas Ali.
Va ir baigėsi mūsų įdomi ekskursija po Paryžių. Gidas maloniai priminė apie arbatpinigius. Jo siūloma kaina buvo nuo 12 iki 15 Eur žmogui. Mes davėm mažiau - 10 Eur.

Iki autobuso nebebuvo daug likę laiko. Atsisėdome šalia vieno iš Tiuiliri sodo tvenkinių pagalvoti kur pavalgysim. Išmanieji telefonai parodė, kad arčiausiai yra McDonalds. Turbūt nurodė vieną iš brangiausių, nes pietums išleidome po 7,60 Eur, nors nieko nesuvalgėme :)) Bet nieko, išgyvenom.

Taip pasivaikščiodamos, tiksliau po visos dienos žygio, vos pavilkdamos kojas, su kuprinėm, kurios dienos pabaigoje atrodė, kad sveria dvigubai daugiau, ėjome link savo autobuso, kuris nuveš mus į oro uostą.
O automobilių salonai turi būti miesto centre? Čia viskas normaliai, taip? :D 
Kadangi atėjome šiek tiek anksčiau, užsukome į parduotuvę nusipirkti ko užvalgyti, šį kartą tai buvo keksiukai! Radome parkelį, pasisėdėjome  ir sulaukusios savo suplanuotos valandos išvykome į oro uostą. Bilieto kaina nepakito - 17 Eur.

Oro uoste kaip ir visada, standartiškai. Patikra, kita patikra ir mes jau lėktuve!

Taigi, mano nuomonė apie Paryžių, kuri susidarė per 31 val. Daug kas sakė, kad tai nešvarus, nemalonus miestas, na nežinau, kai turi mažai laiko, nepastebi nereikšmingų dalykų ir nesigadini sau nuotaikos. Savaitgalio manau užtektų įsimylėti šį miestą. O jei dar pakyli į Eifelio bokštą vakare! Nerealus vaizdas.  Ir dar tinkamas gidas, gali visiškai pakeisti tavo nuomonę apie miestą. Mums tik į gerą.

Visa laimė, kad nevyko jokių streikų ir sėkmingai galėjome įgyvendinti savo visus planus.
Kelionės maršrutai
Per antrą dieną nuėjome nei daug nei mažai - apie 20 km (kilometrus mums padėjo sekti Endomondo programėlė). Per 31 val. Paryžiuje  išleidome - 105 Eur žmogui.

Iki greito,
Inga

0 komentarai (-ų) :

Rašyti komentarą