2015-06-12

Paso keitimas

Sveiki!

Šį kartą įrašas be paveikslėlių. ;)

Taip jau yra, kad asmens dokumentai galioja ne amžinai. :) Labiausiai aktualus dalykas - nuotrauka, kuri per 10 metų (tiek galioja pasas ir tapatybės kortelė) šiek tiek iškreipia asmens dokumento išvaizdą (pagerina, žinoma). Besibaigiant mano paso galiojimui ir žinodamas tai, kad kelionės užklumpa netikėtai, nusprendžiau užsisakyti naują pasą. O be paso tik sėdėti vietoje ir lieka... :)

Užsiregistravau internetu https://www.epolicija.lt/rezervacija/, kad tam tikru laiku nueisiu į Vilniaus Migracijos valdybos Pasų skyrių. Kai keičiausi tapatybės kortelę, šią sistemą buvai išbandęs ir likau labai patenkintas. Turėjau įsitikinti, kad sistema vis dar veikia, todėl ir dabar registravausi internetu. Kai atėjo laikas (reikėjo laukti maždaug 5 dienas) nuėjau į Migracijos valdybą nurodytu laiku ir mane beveik iš karto priėmė, nors ten buvau šiek tiek anksčiau nei mano laikas. Jei kas taupot laiką, nepamirškit užsiregistruoti internetu, taip bus žymiai greičiau. ;)

Prieš važiuojant dar sumokėjau įmoką už paso pakeitimą (padarymą) - 43€. Bet kai ten nuvažiavau pamačiau, kad buvo mokėjimo kortele aparatas. Pagalvojau - be reikalo sumokėjau aš už tai, bankas nuskaičiavo 0,23€ mokesčio. Pagalvojau, kad mokant kortele nebūtų pritaikę jokio mokesčio. Bet klydau. Nes sesė po to važiavo darytis tapatybės kortelės ir jai už tai, kad vietoje atsiskaitė mokėjimo kortele reikėjo papildomai sumokėti komisinį mokestį, kuris buvo 0,58€. Be abejo, ten galima sumokėti ir grynais pinigais į aparatą, bet tada mokestis dar didesnis. Žodžiu - pigiausiai kainuos jei važiuosite paso darytis jau iš anksto sumokėję įmokos mokestį per savo banką. Nors tai nedidelė paso kainos dalis, bet vis tiek. ;)

Atsisėdus pas darbuotoją padaviau savo seną dokumentą. Manęs paklausė, ką norėčiau pasikeisti. Pasakiau, kad tik pasą, nes kortelė mano buvo neseniai keista. Tada mane nufotografavo, paėmė rodomųjų pirštų antspaudus, liepė pasirašyti langelyje. Tada atspausdino prašymą ir liepė pasirašyti rašikliu dar kartą. Visus šiuos duomenis įdės į lustą pase. :)

Viskas įvyko labai greitai. ;) Ir laiko nesusigaišo.

Darbuotoja taip pat informavo mane, kad internetu galima tikrinti paso pagaminimo būseną www.dokumentai.lt svetainėje. Kai jau pridaviau, kelis kartus ten tikrinau. Bet nuo birželio 1 d. pasikeitė tikrinimas ir dabar tikrinama per Migracijos departamento svetainę, kuri, kaip supratau, yra labiau šiuolaikiška: informacija atnaujinama dažniau (dokumentai.lt buvo atnaujinama kartą per parą), taip pat galima užsisakyti informavimą el. paštu ir SMS žinute apie dokumento pagaminimą. Informavimą el. paštu užsisakiau ir aš. Kadangi pasą užsisakiau gegužės 19 d. ir kad jį pagamintų per mėnesį, tai labai greit jo gauti nesitikėjau.

Nepraėjus mėnesiui (birželio 10 d.) gavau el. laišką, kuriame buvo parašyta, kad pasas jau pagamintas ir kad galiu nuvažiuoti jį pasiimti. Pasiėmiau senąjį pasą, ir lėkiau į Migracijos skyrių. Ten, kaip ir kaip bebūtų keista, nebuvo jokios eilės. Pasiėmiau numeriuką (nes registruotis atsiėmimui iš anksto negalima) ir beveik iš karto ėjau prie langelio pasiimti paso. ;) Davė naują pasą, sename padarė skylių su skylamušiu ir atidavė atgal. :)

Viskas! Paso pasikeitimas įvyko! Dabar 10 metų galiu būti ramus!
V!

0 komentarai (-ų) :

Rašyti komentarą