2014-06-26

3 dienos Gruzijoje. Tbilisis

Sveiki,

kadangi broliui nepavyko manęs kartu pasiimti į Gruziją, tai važiavau be jo, su drauge Gintare. Brolio kelionės nuotykius galite skaityti čia.
O ir man organizuoti kelionę nebuvo sunku, nes nusprendėme keliauti brolio pramintais keliais. Tik žinoma, jo ir mūsų istorijos bus skirtingos :)
Prasidėjo viskas nuo lėktuvo bilietų pirkimo. Šį kartą ir aš susigundžiau tapti WizzAir Discount klubo nare, nes bilietai žmogui buvo 20lt pigesni su nuolaidų kortele. Dabar jau tikrai reikės dar kur nors skristi, nes yra galimybė sutaupyti daugiau :)) Jei turit kokių idėjų dėl kitos kelionės, labai lauksiu pasiūlymų!
Bilietus pirkome prieš pusantro mėnesio ir tikrai permokėjome. Asmeniui pirmyn atgal gavosi - 460,50Lt.

Kelionės tikslas - Tbilisi, Stepanstminda (Kazbegi) ir Batumi. Gal pasakysit, kad per daug 3 dienom, bet juk taip įdomiau :) Turėjom jau tokią patirtį Ispanijoje.

Pasižymėjome ką norime pamatyti, susirašėme valgių pavadinimus, kuriuos reikia paragauti, susikrovėme kuprines ir mes jau kylame. Lėktuvas pakilo labai labai anksti - 05:05 ryte. Nusileidome 09:30 vietos laiku Kutaisi oro uoste. Gruzijos laikas +1 val. prie Lietuvos laiko.

Tik nusileidus mus pasitiko karštis, bijau sumeluoti, bet gal buvo +25. Ir tai labai pasijuto, kai Lietuvą palikome su +10 šilumos.

Išlipus iš lėktuvo, pakliuvome į pasų kontrolę. Patikrino pasus, uždėjo antspaudą, nufotografavo atminčiai ir palinkėjus geros viešnagės išleido į nuotykių kelionę. Gerai, kad man brolis buvo palikęs 45 Larius, nereikėjo stovėti eilėje prie valiutos keityklos. Susiradusios Georgian Bus iškabą, nusipirkome bilietus iki Tbilisio. Bilieto kaina vienam asmeniui - 20 larių (GEL). Ir dar gerai tas, kad maršrutkių laikas suderintas su skrydžio laiku. Todėl visada būsite nuvežti ten kur reikia. Aišku, dar yra variantas taksi, bet mums jo neprireikė. Maršrutkės stovi vos tik išėjus iš terminalo dešinėje oro uosto pusėje. Vairuotojai paslaugiai klausia, jei mato, kad kažko nerandame.
Pajudėjome link Tbilisio apie 10 val. ryte, padarėme vieną sustojimą, ir vairuotojas džiaugsmingai praneša: Kita stotelė - Tbilisi. Kelionės trukmė apie 4 val. Tbilisyje paleido mus prie Puškino parko.
Išsikeitėme eurus ir ėjome ieškoti Metro stotelės, kiek paklaidžiojusios radom. Kadangi Metro kortelę jau turėjome, radome automatą ir pasipildėme 10 GEL. Vienas pravažiavimas vienam asmeniui - 0.5 GEL. Važinėjom tikrai nemažai, bet kaip paaiškėjo vėliau, visų pinigų neišnaudojome, ką padarysi, liks ateičiai - 2.5 GEL.

Taip gavosi, kad radau labai pigų hostelį. Į kainą, kuri atrodė tikrai juokinga, dar buvo įskaičiuota - kava, arbata, vynas ir vakarienė - tik bėda ta, kad jis buvo tolėliau nuo centro. Pavažiavome 7 stoteles, gerokai paklaidžiojome, ir kai galvojome, kad jau tas namas, kurio mums reikia, iš kažkur atsirado vaikinas, kuris paklausė, ar mes tik ne to hostelio ieškome. Atsakius teigiamai, jis mus palydėjo ten. Buvom suklydusios, ir vargu ar būtume radusios pačios tą hostelį. Užregistravus mus, aprodė patalpas, paminėjo, kad vakarienė 7 vakare. Pagalvojom, nei šis nei tas, važiuoti į miestą , grįžti pavalgyti ir vėl važiuoti į miestą, todėl taip ir neparagavome tos vakarienės. Sumokėjome už hostelį - 20 GEL už dvivietį kambarį. Juk sakiau, kad juokinga kaina.

Pagaliau mes be kuprinių. Susiruošėme į miestą. Dar viena šios dienos užduotis buvo nusipirkti rytojui naktinio traukinio bilietus į Makhinjauri (6 km nuo Batumio). Geriausia tai daryti 2 dienas prieš kelionę, bet mes neturėjome kito pasirinkimo. Atvykus į traukinių stotį, pasijunta sumaištis, tokia pati kaip ir gatvėse, visi daro ką nori, kas šaukia garsiau tas ir gauna ko nori. Atėjus mūsų eilei, sužinome, kad likę tik 1 klasės bilietai. Ką darysi, reikia pirkti, nes kelionė jau suplanuota. Pasiima vieną pasą, užregistruoja ir mes jau turime bilietus prie jūūūūros. Naktinis kelionės bilietas iš Tbilisio į Makhinjauri 1 klase - 40 GEL asmeniui. Bet kaip vėliau sužinojome iš vietinių, kad naktinių traukinių nebebus jau nuo birželio 25 dienos. Tad, pasitikslinkit informaciją prieš važiuojant.
Stoties rajonėlis
Viskas, visi darbai šios dienos padaryti, galime pažinti Tbilisį. Atsilaisvinome kažkur apie 18 val. Laiko nedaug. Bet kiek spėsim tiek.
Aplankėme: Tsminda Sameba Cathedral, Presidential Palace, Metekhi Church, pasikėlėme su keltuvu į kalną prie Nariqala Fortess (keltuvu galima pasikelti su metro kortele), Kartlis Deda, Betlemi Church, Peace Brigde.
Tsminda Sameba Cathedral
Miesto panorama
Kartlis Deda
Presidential Palace
Peace Bridge
Eidamos nuo Tsminda Sameba Cathedral link Presidential Palace paklydome. Priėjęs vietinis gyventojas pagelbėjo susigaudyti kur mes esame ir kur reikia eiti. Palydėdamas mus iki sankryžos didžiavosi prieš draugus, kad gali mums padėti.
Miestas tikrai gražus ir yra ką pamatyti, man Tbilisis priminė Vilnių. Vietiniai gyventojai labai smagiai mus priėmė Gruzijoje. Nestokojo dėmesio ir pagyrų, visiems buvo įdomu iš kokios šalies atvykome. Leidžiantis nuo Nariqala Fortress, sustabdė mus vietinis gyventojas , kuris bandė įkalbėti sėsti į jo mašiną, pasivažinėti :)) Sakė jis ne koks maniakas, tiesiog nori būti mandagus. Gražiai bandėme atsisakyti. Tada jis prabilo lietuviškai: Koks tavo vardas? netekau amo! Bet vis tiek pasukome skirtingai keliais.
Galiausiai pasijutome alkanos ir prie Peace Bridge nusprendėme trumpam prisėsti pavalgyti, ir vėl keliauti toliau tyrinėti miesto. Užsisakėme šašlykų, salotų ir vietinio naminio vyno 1ltr. Tiksliau, apie kiekį net neklausė. Atnešė ąsotį ir tiek. Šašlykus užsisakėme skirtingus - kiaulienos ir vištienos (atnešė po 5 gabaliukus), o jų salotos - susmulkintas agurkas ir pamidoras su padažiuku. Buvo tikrai skanu. Už vakarienę dviems sumokėjome - 43 GEL.
Atsiskaitėme už vakarienę, bet tuom viskas nesibaigė. Padavėjas atneša dar vieną ąsotį vyno, ir sako: Baras stato! :)) Tai kur beeisi. Pasilikom. Susipažinome su vietiniais. Dar paklaidžiojom miesto gatvėmis. Pasigrožėjome naktinio miesto panorama iš terasos. Ir su taksi grįžome namo. 

Turininga ir ilga diena buvo. Ryt į kalnus! 

Iki greito,
Inga

4 komentarai :

  1. Lėktuvų bilietai su nuolaida visada gundo keliauti. Nemaniau, kad yra nuolaidų kortelės ir bilietams. Reikės pasidomėti ir įsigyti, nes jei gali gauti papildomą nuolaidą, tai gali keliauti dar pigiau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai svetingi ir draugiški tie gruzinai, o ypač lietuviams. :) Skanus maistas, nuostabūs vaizdai, malonūs žmonės. Man Gruzijos kelione buvo labai įsimintina.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai svetingi ir draugiški tie gruzinai, o ypač lietuviams. :) Skanus maistas, nuostabūs vaizdai, malonūs žmonės. Man Gruzijos kelione buvo labai įsimintina.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip tik šią žiemą buvau Gruzijoje su tikslu slidinėti, tikrai labai patiko ir vietiniai ragino atvykti vasarą, kai gamta atgija sužaliuoja. Tai planuojame nuvykti, pasivaikščioti kalnuose ir Tbilisyje, kurio neaplankėme šį kartą. Žinoma ir kelionę paprasčiau susiplanuoti, nes nereikia svarstyti, kaip nusiųsti įrangą, kaip susipakuoti daug vietos užimančius šiltus rūbus ir pan.

    AtsakytiPanaikinti