2016-09-14

Ryga-Vilnius-Ryga už 3€

Sveiki,

Taip, tai įmanoma. Įmanoma iš Vilniaus į Rygą ir iš Rygos į Vilnių nuvažiuoti ir grįžti iš viso už 3€. Ir ne šiaip sau, o autobusu LuxExpress. Kuo ypatingas LuxExpress? Visi LuxExpress autobusai yra nauji. Juose naujos patogios sėdynės su daugiau vietos kojoms, prie kiekvienos sėdynės yra ekranas, kuriame galima žiūrėti filmus, klausytis muzikos ar žaisti žaidimus, prie sėdynių poros yra elektros lizdas, kuriame galima pasikrauti mobilųjį telefoną, nes naudojantis (nemokamu) bevieliu internetu gi telefonas greitai išsikrauna. Be to, visiems keleiviams LuxExpress leidžiama neribotai gerti karštuosius gėrimus - kavą, arbatą, karštąjį šokoladą (nu, tipo, kakavą).

1,50€ į vieną pusę! Kaip tai įmanoma? Stebuklingas žodis „akcija“... Mes dažnai pietaujame picerijoje „CanCan“ ir ten kažkas sugalvojo padaryti akciją - „Aplankykite CanCan piceriją Rygoje su LuxExpress už 3€ į abi puses ir gaukite 15% nuolaidą sąskaitai“. Pabaigus pietauti gavome skrajutę, kurioje buvo kodas. Pagalvojau, kad vis tiek turi būti kažkokia apgaulė, kad kodas galios tik kelionei į priekį ir už grįžimą reikės susimokėti pilną kainą, arba kad datos bus labai netinkamos (pvz. be savaitgalių) ir galimas tik trumpas laikotarpis. Ant skrajutės taip pat buvo nuoroda su informacija. Nuėjus į tą nuorodą buvo paaiškinta, kad kodas galioja vienai kelionei į priekį ir atgal ir kad galima rinktis iš pusantro mėnesio laikotarpio bet kada.

Pasitarę su drauge radom laisvą savaitgalį ir pabandėm bilietus nusipirkti. Iš pirmo karto nepavyko, kaip vėliau išsiaiškinom, dėl to kad kodas galioja tik vienam bilietui. Ką daryti.. Reikėjo eiti atgal į „CanCan“ ir pasiimti dar vieną kuponą. Nuėjau, paprašiau, davė. Ant abiejų kuponų kodai tikrai skirtingi. Kai jau turėjau du kuponus, nupirkau iš pradžių vieną bilietą (pirmyn-atgal) su vienu kodu, o po to iš karto kitą bilietą su kitu kodu. Mokėjau kortele (tokia galimybė LuxExpress svetainėje yra, ačiū jiems labai už tai, nes papildomai už operaciją mokėti nereikėjo) ir už bilietus į Rygą ir atgal dviems išėjo 6€.

Gera žinia greitai sklinda. Apie savo pirkinį papasakojau šalia sėdinčiam bendradarbiui, tai jis nieko nedvejojęs sugalvojo taip pat prie mūsų prisijungti. Įkalbino ir pažįstamą. Ir nuėjo į CanCan paimti dar kuponų. Ir taip prie mūsų dviejų prisijungė dar du žmonės. Apie tai papasakojau ir savo sesei (ji, kaip jau skaitėt  anksčiau irgi nemėgsta sėdėti vietoje) ir ji irgi susidomėjo. Tada paprašiau bendradarbio, kad paimtų dar kuponų (tai jis paėmė visą pluoštą) ir tada nupirkau sesei irgi bilietą (tik jos nuvykimo bilietas buvo vienu autobusu anksčiau, apie 1,5 val. ji anksčiau atvyks į Rygą, nes nebebuvo pigių bilietų į mūsų autobusą). Tai už 5 žmonių kelionę į Rygą ir atgal iš viso išėjo 15€.

Tada nieko nelaukę ieškojom Booking.com ir AirBnB svetainėse kur mus visus 5 sutalpintų. Norėjosi visiems gyventi vienoje vietoje netoli centro. Po ilgų paieškų (taip jau dažniausiai būna), Booking.com svetainėje radom neblogą variantą - 100 kvadratinių metrų butą visai netoli Rygos senamiesčio, autobusų ir traukinių stoties, Lido restorano. Peržiūrėjom, atsiliepimai geri, ėmėm ir užsakėm. 113€ už dvi naktis penkiems žmonėms.

Bet kadangi kuponų dar turėjom, tai grįžę namo pasiūlėm kitiems draugams važiuoti kartu. Jie kiek pasvarstę sugalvojo, kad prie mūsų prisijungia. Nusipirko bilietus ankstesniu autobusu nuvažiuoti (kartu su mano sese, valio! nereiks vienai) ir ankstesniu autobusu grįžti iš Rygos, nes jau kiti bilietai buvo išparduoti. Kadangi buto plotas buvo didelis, tai mes jiems pasiūlėm prisijungti ir gyventi kartu. Jie paieškoję vietos netoli mūsų nusprendė prie mūsų prisijungti. Parašiau šeimininkei, parašė sąlygas (5€ žmogui už naktį papildomai) ir priėmėm juos gyventi kartu, pagalvojom kad po 15 kvadratinių metrų žmogui tikrai turėtų užtekti. ;)

Liko suplanuoti tik lankytinas vietas. Labai geras lankytinų vietų gidas buvo booking.com svetainėje, nepraleidom ir TripAdvisor patarimų, oficialios Rygos turizmo informacijos centro informacijos, susidarėm didžiulį sąrašą objektų, kuriuos norėtume aplankyti, pabalsavom ką labiausiai norėtume aplankyti ir ramiai laukėm kelionės.

Vilnius - Ryga

Atėjus kelionės dienai laukėm žinių iš trijų žmonių vykstančių ankstesniu autobusu. Kai sulaukėm žinių, kad jie sėkmingai išvyko, pradėjom ir mes laukti savo išvykimo laiko. Taip jau atsitiko, kad bendradarbis su pažįstama nusprendė važiuoti iš stoties, tai jie pirmieji įsėdo, mes prisijungėm prie Panoramos, nes ten LuxExpress autobusai turi sustojimą ir taip patogiau buvo mano draugei. Įlipant į autobusą nereikėjo turėti atsispausdinto bilieto, vairuotojas turėjo atspausdintus lapus, kuriuose buvo surašyti keleivių vardai ir pavardės. O įlipant reikėjo tik parodyti asmens dokumentą. Paprasta ir šiuolaikiška. Autobusas buvo tikrai patogus, sėdėjom mes prie pat kavos aparato, tai ne vieną kartą išgėrėm kavos ir karšto šokolado. Visa kita atitinka įrašo pradžioje apibūdintą autobusą. Tik bevielis internetas kažkodėl truputį strigo (neprisijungė). Po 4 valandų kelionės pasiekėm Rygą. 
Pirma komanda
Antra komanda
Jau Rygoje!
Taip buvom sutarę, kad tie trys pirmieji nuvyks į Rygą, nueis į parduotuvę, nupirks produktų, susiras butą, paims raktus ir per tą laiką kol mes atvažiuosim, pagamins mums visiems 7-iems vakarienę. Tai kol mes dar važiavom, jau gavom žinių, kad kiti sėkmingai pasiekė butą ir jau pradėjo mums gaminti vakarienę. Rygoje išlipę iš autobuso pėsčiomis patraukėm link buto. Atstumas nedidelis - apie 1 km. Praėjom kelias požemines perėjas (labai gerai buvo pramankštinti kojas lipant laiptais po kelionės) ir netrukus radom namą ir butą. Buvom sutarę, kad sesei paskambėsiu ir ji mus įleis. Priėjom kiemą, paskambėjau jai ir ji mus pasitiko.

Butas ir vakarienė

Butas įsikūręs antrame seno pastato aukšte. Išplanavimas labai labai keistas, labai daug vietos neišnaudota tinkamai. Pvz. didžiulis platus koridorius, bandžiau įvertinti kokią dalį buto plotą užima koridorius, bet sunku pasakyti tiksliai, manau kokį penktadalį. Bute yra du atskiri miegamieji (tarp jų irgi nemaži koridoriai), vienas praeinamas kambarys, virtuvė, nemažas vonios kambarys ir sieninė spinta. Vietos daug. Apžiūrėję kambarius ir šiek tiek pasiskirstę, ir, aišku, po kelionės išalkę sėdom prie vakarienės stalo.
Pereinamas kambarys su sofa
Koridorius
Virtuvė
Vienas miegamasis
Kitas miegamasis
Vakarienei - makaronai su Bolonijos padažu. Kadangi bute buvo ir virtuvė, tai virtuvėje buvo visi reikalingi rakandai maisto gaminimui - puodas, keptuvė, viryklė. O taip pat ir visi rakandai valgymui - lėkštės, įrankiai. Trūko vienos kėdės, tai vietos jos panaudojom spintelę ir visi septyni sėdom prie virtuvinio stalo ir kapojom skaniai paruoštus makaronus.
Pirma vakarienė (Loreta Margelė)

Pasivaikščiojimas po senamiestį

Buto šeimininkė mums buvo palikusi Rygos žemėlapių, todėl nereikėjo net eiti į turizmo informacijos centrą ir jo ieškoti (nors sesė jau buvo taip padariusi, tai nereikėjo žemėlapiu dalintis su kitais). Apžiūrėjom kur esam, ir kaip patogiai mums būtų nueiti iki senamiesčio. Pavalgę nieko nelaukę ėmėmės amunicijos ir žygiavom į Rygos senamiestį lankyti objektų, kuriuos išsirinkom prieš kelionę!

Ir senamiestyje prasidėjo objektai (plačiau apie Rygos lankytinus objektus jau rašė mano sesė Inga):

  • Kristaus gimimo stačiatikių katedra, didžiausi stačiatikių maldos namai Rygoje, sovietmečiu čia buvo įsikūrę Mokslo namai ir planetariumas. Labai įdomiai pasirodė, kad pakeliui iki šios katedros matėm ne vieną moterį sėdinčią ir prašančią išmaldos ir šalia savęs turinčią šunį. Argi pasakytum „ne“ šuniukui? ;) 
  • Laisvės paminklas Rygoje, paminklas iš granito ir vario Rygos centre simbolizuoja Latvijos valstybingumą, tautos vienybę, nepriklausomybę ir laisvę. Šitą paminklą pastebėjom jau iš labai toli, atrodo labai didingai.
  • Operos ir baleto teatras įsikūręs prie miesto kanalo, yra Latvijos muzikos ir kultūrinio gyvenimo pasididžiavimas. Teatro pradžia yra 1863 metais pastatytas Vokiečių teatras, visiškai rekonstruotas 1995 metais. Rygos lankytinų vietų lankstinuke rašo, kad jis panašus į Maskvos Didįjį Teatrą. 
  • Laimos laikrodis, tai labai populiari susitikimų vieta (kaip Šiauliuose - prie Gaidžio laikrodžio). Laikrodis gavo „Laimos“ vardą, kai 1936 m. šalia saldainių fabriko įkūrėjo pavardės ant jo atsirado ir fabriko pavadinimas „Laima“.
  • Bastiono kalva, labai graži kalva, į kurią lipant teka upeliukas. Užlipus Rygos senamiesčio panorama neatsiveria, bet viršuje yra įdomių suoliukų, ant kurių galim atsisėsti ir stebėti, kaip teka gyvenimas kalvos papėdėje.
  • Parako bokštas, tai vienas iš įtvirtinimų bokštų ir pradžioje vadinosi Smėlio bokštu. Bokštas buvo ne kartą sugriautas ir atstatytas ir dabartinį pavadinimą gavo 17 amžiuje, kai jame buvo pradėtas laikyti parakas. Šiuo metu ten yra Rygos karo muziejus, jame nebuvome, nes jau buvo pakankamai vėlai vakare.
  • Švedijos vartai (Aludarių gatvė), kažkada buvo pagrindiniai miesto varai ir juos saugojo sargai. Praėjus pro juos dabar yra Aludarių gatvė, tik kažkodėl ten aludarių nematėm, tik vieną kavinukę.
  • Rygos pilis, šioje pilyje gyveno daug miesto valdovų, o nuo 1991 metų, kai Latvija tapo nepriklausoma, ši pilis yra pagrindinė Latvijos Prezidento darbo vieta. Jei stebėsite pilį iš kitos Dauguvos (upės, tekančios per Rygą) pusės, tai matysite, kad pilis užima tikrai nemažą dalį senamiesčio. 
  • Trys broliai, šie trys gyvenamieji namai yra seniausi Rygoje. Vienas jų buvo pastatytas dar XV a. pabaigoje. Pastatų architektūroje pamatysite gotikos, renesanso ir olandiško stilių bruožų. Pavadinimas „Trys broliai” atsirado dėl panašumo į Talino „Tris seseris“.
  • Šv. Jokūbo katedra, ši katedra buvo pavadinta ne Šv. Jokūbo, bet Jokūbo vyresniojo, garsiojo apaštalo iš Santjago de Kompostelos, garbei. Gražiausias akcentas - variu padengtas į dangų besistiebiantis bokštas.
  • Rygos katedra, Katedros aikštės pakraštyje stūksančios puošnios liuteronų katedros vaizdas įsimins ilgam. Norėdami pasigrožėti fasadu, galite pasekti vietinių pavyzdžiu ir prisėsti prie staliuko aikštės lauko kavinėje. O kavinių ten daug, ir jos visos išskirtinės tuo, kad ten groja gyva muzika. Ir ne tik rusiškas popsas... Smagu. Rygoje gali išgirsti kavinėse gyvą muziką, Gardine - taip pat, o Vilniuje tai visai nepopuliaru... Gal dėl to, kad primintų Palangos Basanavičiaus gatvę...? :)
Kai pasiekėm Rygos katedros aikštę, nusprendėm, kad jau reikia atsipūsti ir padaryti alaus pertraukėlę. Įsitikinom, kad lauko kavinėse alaus kaina yra nemaža (pažiūrėjom meniu), ir be to nenorėdami sėdėti lauke (nes jau buvo vakaras ir pakankamai vėsu), nusprendėme eiti į vidų ir visai neblogas variantas pasirodė kavinė Charlie Pica. Ją mes žinom, nes ir Lietuvoje ji yra. Ten 0,5l Kalnapilio tipo (Lāčplēsis) alaus kaina 2,70€. Gerokai brangiau nei Lietuvoje, bet jie eurą turi vienerius metus ilgiau, tai manau tokia kaina į Lietuvą taip pat ne už ilgo ateis. :)
  • Siauriausia Rygos gatvė, Rozena g. Šios gatvės istorija prasideda XIII a., kai ji buvo nutiesta palei pirmąją miesto įtvirtinimo sieną prie apsauginio griovio. Ji tokia siaura, kad viduramžiais 2 damos negalėjo eiti viena šalia kitos, nes jų suknelės buvo gatvės pločio.
  • Rotušės aikštė, anksčiau Rotušės aikštės vietoje buvo Turgaus aikštė, kuri iki 19-to  amžiaus buvo ūkiniu ir administraciniu Rygos centru. Rotušės aikštėje vykdavo miesto šventės ir nusikaltėlių teismai. Vidury aikštės yra Hanzos miesto simbolį  – Rolando statulos kopiją, kurios originalas saugomas Švento Petro bažnyčioje. Rolando statula – nulinis Rygos kilometras. Dideliame baltame pastate priešais statulą yra Rotušė, vieta, kur posėdžiauja Latvijos Respublikos seimas. 
  • Juodagalvių namai, iš pradžių vadinti Naujaisiais rūmais, pastatyti 1334 m. Nuo 1522 m., kai prie įėjimo buvo pastatyti prieangio akmenys, iki XIX a., kai virš rūmų įėjimo atsirado liūtų figūros, visiškai sugriauti 1943 metais, o atgavus Latvijos nepriklausomybė atstatyti (baigti 2000 m.).
  • Šv. Petro liuteronų bažnyčia, Šv. Petro bažnyčia yra vienas iš seniausių ir vertingiausių viduramžių monumentaliosios architektūros statinių Baltijos šalyse. Prie pat bažnyčios yra Brėmeno muzikantų statula. Legendinis Šv. Petro bažnyčios bokštas - išskirtinis Rygos panoramos objektas, ant kurio viršūnės nuo 1690 m. tupi gaidelis - garsiausias miesto vėjarodis. Užlipę į apžvalgos bokštą išvysite miestą iš viršaus, o nusileidę galėsite pasivaikščioti po bažnyčios salę, kurioje vyksta meno parodos ir kultūros renginiai.
Aplankius daugelį suplanuotų objektų per pirmą vakarą atėjo laikas eiti namo. Nuėjom apie 6 km. Galim pasakyti, kad Rygos svarbiausi objektai yra vienoje vietoje ir labai netoli vienas nuo kito. :) Grįžę dar pažaidėm kortomis ir po ilgos darbo, kelionių ir aplankytinų objektų gausos nuėjome miegoti. Rytoj į Jūrmalą!

V!


0 komentarai (-ų) :

Rašyti komentarą